Бивш конституционен съдия: Трудно може да се стигне до оставката на Гешев

В Конституцията има ясно определени случаи, в които това може да се случи, оставката е личен акт

17.07.2020 | 19:05 Редактор: Александра Иванова

Едно от основните искания на протестиращите, а и на държавния глава Румен Радев, е оставката на Иван Гешев. А на протеста на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" разшириха искането и призоваха и за оставката на парламентарните избраници на Висшия съдебен съвет. Каква обаче е конституционната процедура и кой може да поиска прекратяването на мандата на главния прокурор?

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров посочи, че до оставка на Иван Гешев, на този етап, трудно може да се стигне.

"Самият Иван Гешев заяви, че не смята да я подава. В България всеки може да иска на всеки оставката - така излиза. Но всъщност трябва да е запознат какъв е правният ред за предсрочно прекратяване на мандата на една или друга правна институция", отбеляза той.

Проф. Киров напомня, че в Конституцията има ясно определени случаи, в които това може да се случи, а оставката е само един от тях и това е личен акт. Другите основания са навършване на 65-годишна възраст, влизане в сила на осъдителна присъда за умишлено престъпление с лишаване от свобода, трайна невъзможност да се изпълняват задължения за повече от една година, тежко или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, уронващи престижа на съдебната власт. 

"Това са основанията, като забележете обаче процедурата се реализира във ВСС, по инициатива на част от ВСС, дебатират, взимат решения и предлагат на президента съответното лице. Президентът с указ да освободи съответното лице предсрочно от неговия 7-годишен мандат, за който е избрано",

Според проф. Киров, ако президентът намира основание за прекратяване на мандата на Иван Гешев, той трябва да сезира ВСС, а не да хвърля общо петно към прокуратурата, защото тя не е само главният прокурор.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК