Прокурори скочиха срещу искането на Радев за оставка на Гешев

Определиха го разрез с основните конституционни разпоредби

13.07.2020 | 12:35 Редактор: Тодор Петров
Прокурори скочиха срещу искането на Радев за оставка на Гешев

С декларация прокурорите от Специализираната прокуратура застанаха зад Иван Гешев. Те категорично се противопоставят и на отправеното искане на президента Румен Радев за оставка на главния прокурор.

Според тях настояването на Радев влиза в разрез с основните конституционни разпоредби за независимост на изпълнителната и съдебната власт.

"Независимостта на съдебната власт е сред основополагащите принципи в Конституцията на Република България, чрез които се утвърждава демократичната правова държава. Наред с това в ЗСВ изрично е посочено, че съдебната власт е независима държавна власт, която защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата, а правосъдието се осъществява в името на народа. При осъществяване на функциите и задълженията си всички прокурори от Специализирана прокуратура се ръководят единствено и само от закона и вътрешното си убеждение, ето защо остро се противопоставяме срещу всички изявления от страна на политически лица, които се опитат да се намесят в работата на прокуратурата и манипулативно да отправят внушения и твърдения за неправомерни действия на магистрати при изпълнение на служебните им задължения", се казва в част от декларацията.

Магистратите от Специализираната прокуратура заявяват, че у тях остава съмнението, че призовавайки народа с думите "да изчистим мутрите от прокуратурата", президентът е пристъпил положената клетва. 

В подкрепа на независимостта на прокуратурата и срещу политическите посегателства срещу нея излязоха и от Камарата на следователите и от Асоциацията на прокурорите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Ама те хората му искат оставката! Всички гледахме смешнато му, нагласено назначаване! Сигнализирай за неуместен коментар