Отпускат 17 млн. лв. за нов педиатричен и онкохематологичен комплекс в УМБАЛ "Св. Георги”

Увеличението на капитала е от фискалния резерв, обяви финансовият министър Владислав Горанов

14.07.2020 | 17:00 Редактор: Ралица Братанова
Отпускат 17 млн. лв. за нов педиатричен и онкохематологичен комплекс в УМБАЛ

Сума в размер на 16 934 791 лева за финансиране на инвестиционен проект за изграждане на нов диагностично-лечебен блок по педиатрични и онкологични специалности към УМБАЛ "Свети Георги” ЕАД в Пловдив отпуска правителството. 

С тази парична вноска се увеличава капиталът на търговското дружество. Средствата ще послужат като ресурс за осъществяването на проекта. Това заяви на среща в лечебното заведение днес министърът на финансите Владислав Горанов в присъствието на председателите на парламентарните комисии – по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и по бюджет и финанси Менда Стоянова, областния управител на Област Пловдив Дани Каназирева и кмета на града Здравко Димитров и ръковоствтото на болницата.

Увеличението на капитала на УМБАЛ "Свети Георги” ЕАД ще дойде от фискалния резерв чрез операции по финансирането, обясни министър Горанов.

"Упълномощен съм от министър-председателя Бойко Борисов и от здравния министър Кирил Ананиев да заявя пълната подкрепа  за този проект", каза министър Владислав Горанов. 

На заседание на правителството утре или най-късно следващата седмица ще се внесе решението. 

Горанов посочи ролята на председателите на парламентарните комисии – по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и по бюджет и финанси Менда Стоянова. 

"За централната изпълнителна власт това беше един недотам известен проект. Тяхното изрично настояване пред министър-председателя го накара да вземем решение и ме изпрати днес да съобщя, че ще го подкрепим", сподели Владислав Горанов. 

"От името на цялото ръководство и работещите в тази болница, от името на децата на града и областта и на целия Южен регион изказвам изключителни благодарности на премиера. За последните 10 години тази болница получи много възможности да се развива с помощта и на правителството, като запази своето стабилно място на стожер на здравеопазването в региона. Да градиш е велико нещо, а когато градиш стратегически, това е най-велико, което един политик би могъл да направи. Само най-добрите политици умеят да гледат във времето напред и да полагат основите на развитието. Това, което се случва днес, на практика е започване на един огромен стратегически проект за подобряване на детското здравеопазване в целия регион", каза изпълнителният директор на УМБАЛ "Свети Георги" проф. д-р Карен Джамбазов. Той се надява до края на годината архитектурният проект да бъде изцяло завършен. Възлагането на обществена поръчка за строителството ще е през 2021 г. 

В инвестиционния проект за нова Клиника по педиатрия и онкохематология 582 хил. лева са собствените средства на УМБАЛ "Свети Георги". С дарителска кампания "Най-доброто за нашите деца и онкоболни" до момента са събрани 153 990 лева. 

"Нашата мечта става реалност", не скри вълнението си началникът на Клиниката по педиатрия проф. д-р Иван Иванов. Той запозна официалните лица с произтичащите от сегашното състояние на инфраструктурата и сградите проблеми.

"Проектираме една модерна болница, която да е ефективна за персонала и да отговаря на всички съвременни изисквания за качествено здравеопазване", каза архитект Христина Стефанова.

"Инфраструктурата следва това, което сте направили през годините – превръщането на Клиниката по педиатрия да е водеща в региона. Бяхме доста настоятелни пред правителството. Но каузата си заслужава и съм щастлива", сподели и Менда Стоянова.

"Построяването на нова Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив е моя лична кауза. Прекрасно е, когато със съдействието на финансистите тя се реализира", каза д-р Даниела Дариткова. 

Тя пожела от клиниката да излизат здрави деца и да се обучават много бъдещи кадри. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК