Гешев: Не въвличайте прокуратурата в дребни политически игрички

Президентът да прецени какво иска - има ли ни доверие или не, заяви главният прокурор

09.07.2020 | 12:55 Редактор: Тодор Петров
Гешев: Не въвличайте прокуратурата в дребни политически игрички

Главният прокурор Иван Гешев коментира отправените в последната седмица нападки на държавния глава по адрес на прокуратурата, както и вчерашният призив на държавното обвинение да извърши проверка по отношение на имотите в "Росенец". 

"Президентът да прецени какво иска – една седмица казва, че няма доверие на прокуратурата, сега ни призовава да действаме. В крайна сметка като изясни позицията си – дали ни има или няма доверие, тогава мога да коментирам. Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички", заяви Гешев.

Главният прокурор посети Габрово във връзка с провеждаща се специализирана операция по противодействие на битовата престъпност. На място бе и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Целите и приоритетите на прокуратурата са противодействие на конвенционалната престъпност - това, че възрастни хора са убивани, запалвани в къщите си, изнасилвани. Хора, които са изградили тази държава, живеят в страх и несигурност. Държавата в лицето на прокуратурата и МВР са ангажирани с този проблем", категоричен бе Гешев.

Той коментира и откритите незаконни опасни отпадъци в землището на община Червен бряг.

"Изкопани са над 120 тона, за щастие нивото на радиоактивност е ниско. Поради факта, че са опасни отпадъци, вероятно има и киселина, в района се диша трудно. Истината е следната – даваш на една фирма опасен отпадък, официално тя е лицензирана, неофициално тя няма никакъв потенциал, свързана е с теб и твоя бизнес, и тя го закопава и трови българската природа, нашите деца, нас, но те печелят пари от това нещо. Има констатирано още едно място, където също не се знае колко отпадък има, то е близо до водоизточник. Това е безобразие – това не може да се случи никъде в ЕС", коментира главният прокурор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Гешев, ако милиш, че някой ти се връзва. Нали щеше да се бориш с битовата престъпност, какво стана? Толкова случаи на нападнати възрастни хора ма напоследък. Сигнализирай за неуместен коментар