Радев: Охранителите на резиденцията в "Росенец" са от НСО

Относно правомерността на техните действия, в ход е служебна проверка, посочи президентът

08.07.2020 | 17:16 Редактор: Александра Иванова

Охранителите, които пазят резиденцията в парк "Росенец", са от НСО. Това заяви президентът Румен Радев.

"За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Примерите са много, но когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината като гарант за установяване на общественото доверие. Днес имах разговор с началника на НСО ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия, в ход е служебна проверка. Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов", посочи Радев.

Приетият през 2015 г. закон за НСО на практика отне правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата.

"Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закон от тричленна комисия в състав: председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната. Миналият декември по мое настояване началникът на НСО събра тази комисия и отново се разгледа необходимостта от охрана на господата Пеевски и Доган. Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта от тяхната охрана", допълни той.

Президентът отбеляза, че очаква Комисията, определена по закон, да изпълнява функциите си по контрол на Националната служба по охрана. Прокуратурата и отговорните институции трябва да направят проверка на имотите в "Росенец", категоричен бе Румен Радев.

Вчера охранители не допуснаха партийни представители на "Да, България" до плажа, близо до почивния комплекс, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК