1/5 от компаниите у нас очакват по-ниски приходи заради Ковид-19

Над 15% от анкетираните съкращават част от служителите си

06.07.2020 | 20:27 Редактор: Ивет Арабова
1/5 от компаниите у нас очакват по-ниски приходи заради Ковид-19

Около една пета от българските компании очакват значителен спад на приходите си през тази година заради коронавируса. Това показват резултатите от блицанкета на Германо-Българската индустриално-търговска камара. 

Една идея по-оптимистично настроен е бизнесът спрямо началото на Ковид кризата през март, но и сега малко над 21 процента от анкетираните са заявили, че очакват продажбите им да намалеят с 30 процента. Същият процент от фирмите заявяват, че още не могат да преценят ситуацията. Близо 13 на сто от попитаните се подготвят за това приходите им да намалеят наполовина. 

Що се отнася до мерките на бизнеса в борбата с кризата – 16 на сто от анкетираните прибягват до платен или неплатен отпуск за служителите си. Над 15 % съкращават част от персонала си, 19 на сто намаляват производствения капацитет, а 12 % преминават на половин работен ден. 

25 на сто от анкетираните настояват за намаляване на бюрокрацията и опростяване на процесите. 11,5 процента смятат, че държавата трябва да създаде план за икономическо възстановяване. Над 18 на сто очакват да им се помогне с финансови средства, а 11,3 процента искат данъчни облекчения. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК