Над 57% от фирмите у нас отчетоха спад в приходите през април

18,5% са съкратили персонал заради коронакризата

27.05.2020 | 12:13 Редактор: Ралица Братанова
Над 57% от фирмите у нас отчетоха спад в приходите през април

През април над 57% от българските нефинансови предприятия отчетоха спад при техните приходи от продажби, а близо 19% от тях предприеха стъпки за освобождаване/съкращаване на персонал.

Това показват резултатите от кратко бизнес изследване на НСИ, целящо да предостави информация за ефекта от извънредното положение, свързано с Ковид-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката на страната.

При създалата се ситуация 57,6% от анкетираните предприятия посочват, че са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги през април в сравнение с март, когато 53,5% от тях бяха на това мнение. 

В същото време 32,1% посочват, че не е имало промяна в приходите от продажби през април (спрямо 36,3% през март), а при 9,2% е имало увеличение (спрямо 9,5% месец по-рано).

Подобни са процентите при различните по размер анкетирани компании, както при тези с между 1 и 49 наети лица, така и при тези с между 50 и 99 наети лица, или с повече от 100 служители.

Най-сериозен спад през април в приходите от продажби на стоки и услуги отбелязват 67,9% от предприятията в икономическите дейности "Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“. За индустрията този процент е 55,8%, за строителството - 43,2%, а за дейностите "Търговия, транспорт и ресторантьорство" - съответно 67,3%.

Освобождаване/съкращаване на наети лица са предприели 18,5% от от предприятията, участвалите в експресната анкета на Националния статистически институт, след като през март подобна мярка предприеха 17,2% от анкетираните нефинансови компании.

За следващия месец (май) обаче 90,0% анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност (спрямо 80,6% на това мнение при предходното аналогично проучване на НСИ), 6,8% смятат да преустановят временно дейността си (при 15,4% на това мнение през март), а едва 1,6% заявиха, че ще прекратят дейността си (при 2% на това мнение при предишното проучване).

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Нормално- никак не съм изненадана Сигнализирай за неуместен коментар