Очаква ни сериозен спад на приходите от данъци, осигуровки и акцизи

Причините са намаляването на производството, вноса и износа

31.03.2020 | 19:32 Редактор: Наталия Тотева

Правителството е готово с актуализацията на Бюджет 2020. Проектът, който ще бъде предложен за гласуване, следва най-негативния сценарий за развитие на българската икономика. Утре бюджетната комисия в Народното събрание ще го разгледа на първо четене.

Предложението ще струва на хазната 1 милиард и 500 млн. лв. Записано е и, че дефицитът ще достигне 3 млрд. и 500 млн. лв. 

Три са разработените сценарии на държавния бюджет за 2020 г. Най-негативният вариант предлага забавяне на икономиката с 3 %. 

Предвиждат се допълнителни средства за финансиране на мерките, които правителството ще приложи по време на извънредното положение.

Днес финансовият министър Владислав Горанов посочи, че предварително предвидените ръстове едва ли ще се реализират.

"От гледна точка на планиране на бюджета е важно с колко ще паднат приходите и с колко ще се увеличат разходите", коментира главният икономист от "Институт за пазарна икономика" (ИПИ) Лъчезар Богданов за Bulgaria ON AIR.

Всички финансово-икономически сценарии до края на годината показват сериозен спад в приходите от данъци и осигуровки. 

Сред причините са намаляване на производството, както и на вноса и износа. Това ще увеличи безработицата, а тогава хората ще имат и по-малка необходимост да пазаруват. Съответно потреблението в страната ще намалее.

Така с около 2 млрд. и 400 млн. лв. ще се понижат и приходите от акцизи, данъци и осигуровки. 

"Азбучна истина е, че човек харчи не толкова колкото изкарва днес, а толкова колкото очаква да изкара утре. Затова без да сме убедени, че кризата ще достигне тази дълбочина, ние сме предложили в момента да работим с най-негативния сценарий", допълни министърът на финансите.

"Министърът на финансите казва, че всичко друго ще се променя, но плоският данък остава, което да ви го преведа какво значи. Тежестите по плащането на огромните дългове ще легне върху нашите деца и внуци, върху редовия българин. Богатите българи няма да си мръднат пръста. Те ще усвоят тези милиарди, а ние ще ги плащаме", смята зам.-председателят на Бюджетната комисия Румен Гечев.

Правителството предлага увеличение на лимита за поемане на нов държавен дълг. В момента заемите са в размер до 2 млрд. и 200 млн. лв. С изменението на бюджета тази сума нараства до 10 млрд. лв. 

Взимането на заеми или емитирането на облигации до максималния размер ще се случи само при най-песимистичния вариант на развитие.

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК