Коронакризата удари и "Харвард", очаква 1,2 млрд. долара по-малко приходи

Университетът е изправен пред значителни финансови предизвикателства

06.05.2020 | 17:19 Редактор: Искра Ангелова
Коронакризата удари и

Харвардският университет, най-богатият американски колеж, прогнозира спад на приходите си с близо 1,2 млрд. долара в рамките на две академични години, показвайки как икономическите ефекти от пандемията на коронавируса засягат и образователните институции, пише Bloomberg.

Харвард се сблъсква с очакван спад от 415 млн. долара на приходите за годината, която завършва на 30 юни, и с допълнителни 750 млн. долара по-малко спрямо бюджетните очаквания за учебната година, която започва на 1 юли, обяви изпълнителният вицепрезидент Кейти Лап в официално изявление.

Колежите в Съединените щати вече са изправени пред загуба на приходи, включително заради намаляване на даренията и заради отменените летни програми, информира Investor.bg.

Но по-големи проблеми ще засегнат висшите училища в предстоящите месеци, когато вероятно ще има по-малко студенти, които ще се явят за новата академична година. Ако класовете се провеждат онлайн, университетите ще загубят пари от празните общежития.

"Университетът е изправен пред значителни финансови предизвикателства, които ще изискват трудни решения в следващите месеци“, коментира Лап. „Ясно е, че ще са необходими допълнителни мерки за съкращения на разходи в предстоящите месеци, включително има възможност за пускане на служители в отпуск и съкращения на хора от нашата работна сила".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК