Тръмп зове: Харвард да върне парите за коронавируса

Американският президент обясни, че университетът е получил 8 млн. долара

23.04.2020 | 00:30 Редактор: Искра Ангелова
Тръмп зове: Харвард да върне парите за коронавируса

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Харвардския университет да върне обратно парите, получени за облекчаване на въздействието от мерките срещу новия коронавирус, като посочи, че тези средства са предназначени за малкия бизнес, предава "Анадолската агенция".

"Ще поискам това", заяви Тръмп пред журналистите в Белия Дом. "Харвард ще върне парите. Те не трябва да взимат". 

Американският президент обясни, че един от най-богатите университети на света е получил 8 милиона долара от федералния фонд с общ обем 2,2 трилиона долара, с който трябва да се съживи американският бизнес и да се помогне на домакинствата в страната.

"Няма да споменавам други имена, но когато видях Харвард – те имат една от най-големите фондации в страната, а, може би, в света. Те ще върнат парите", заяви той. 

Харвард е получил парите чрез Фонда за спешна помощ във висшето образование, както много други американски колежи и университети. 

"Харвард пое ангажимент, че 100% от тези спешни средства за висше образование ще бъдат използвани за предоставяне на пряка помощ на студенти, които са изправени пред спешни финансови нужди поради пандемията от Ковид-19", се казва в изявлението на университета.

Ограничителните мерки срещу коронавируса създадоха рекордна безработица в САЩ и докараха до фалит хиляди малки фирми. 

Коментарите на Тръмп за Харвард дойдоха на фона на съобщения, че големи компании, като Shake Shack, Potbelly и Ruth’s Chris Steak House са се възползвали от средствата, предназначени за малкия бизнес с под 500 служители. 

Програмата за заем за малък бизнес, първоначално финансирана в размер на 350 милиарда долара, бе реализирана в рамките само на няколко дни и Сенатът във вторник трябваше да одобри още един заем от 484 милиарда долара, който се очаква да бъде одобрен от Камарата в сряда. 

САЩ е страната в света, която е най-силно засегната от пандемията от коронавируса, с повече от 820 000 потвърдени инфекции и близо 45 000 смъртни случая, сочат данни, събрани от университета Джонс Хопкинс.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК