Захариева: Да не допускаме разделения в ЕС заради коронакризата

Министърът на външните работи поздрави германския посланик за бързата реакция на страната му

02.07.2020 | 17:18 Редактор: Наталия Тотева
Захариева: Да не допускаме разделения в ЕС заради коронакризата

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева потвърди подкрепата на България за приоритетите на започналото на 1 юли германското председателство на Съвета на ЕС. 

"Важно е да не допускаме пандемията да доведе до задълбочаване на различията в икономическото развитие между държавите в ЕС или до нови разделения в съюза", каза Екатерина Захариева по време на видеоконферентна дискусия.

Външният ни министър подчерта, че нито едно правителство или държава не може да се справи само с тази безпрецедентна криза.

Захариева отбеляза, че мотото на германското председателство "Заедно. Да направим Европа отново силна", е изключително подходящо за момента.

"Сближаването и солидарността никога не са били толкова важни в Европа, колкото днес", добави тя.

Посланикът на Германия в България - Кристоф Айххорн представи 9-те приоритета на германското председателство, обобщени с фразата  "солидарност и суверенитет".

Основен приоритет ще бъде справянето с епидемията от Ковид-19 и всички последици, произтичащи от нея, в това число икономическите, предаде МВнР.

Захариева поздрави германския посланик за бързата реакция на страната му по преформулирането на приоритетите, за да отговарят на основната тема в дневния ред на Европа и света.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК