Захариева и Желязков поискаха от Брюксел корекция на пакет "Мобилност"

Според министрите някои разпоредби в него са се отклонили от първоначалните цели

01.07.2020 | 17:11 Редактор: Ивет Арабова
Захариева и Желязков поискаха от Брюксел корекция на пакет

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков призоваха в писмо до Европейския парламент евродепутатите да разгледат внимателно Пакета "Мобилност I" по време на предстоящата сесия на 8 юли и да коригират настоящата му версия, която налага нови ограничителни и непропорционални мерки в ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

Писмото до ЕП е подписано още от министрите на външните работи и на транспорта на 8 държави от ЕС: Кипър, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша и Румъния.

Министрите изразяват съжаление, че въпреки интензивните дискусии на всички нива през последните 3 години относно Пакета "Мобилност I", някои разпоредби в него съществено са се отклонили от първоначалните цели, свързани с подобряване на социалните условия за шофьорите, осигуряване на ефикасност и устойчивост на автомобилния транспорт и поддържане на гладкото и правилно функциониране на Единния пазар на ЕС.

Пакетът "Мобилност I" е създал голямо разделение между държавите членки в Съвета в ЕС, като 9 от тях са били против временното междуинституционално споразумение, подчертават министрите. Според тях не е била извършена оценка на новите разпоредби за въздействието върху околната среда и функционирането на Единния пазар на ЕС.  Практическата невъзможност за прилагане на разпоредбите ефективно ще изключи някои държави от Единния пазар на ЕС и ще наложи значителни и вероятно непреодолими бариери пред други, категорични са министрите. Те алармират, че има риск от възникване на протекционизъм в ЕС, който ще намали конкурентоспособността на европейските производители и ще доведе до увеличаване на емисиите на въглероден диоксид.

Министрите призовават евродепутатите внимателно да разгледат предложените ограничителни мерки на пазара, сред които задължението камионите/тежкотоварните превозни средства да се връщат на всеки 8 седмици в държавата членка на установяване, периода на "охлаждане" при каботажни операции и разделяне на междутърговските транспортни операции.

"Призоваваме Европейският парламент да коригира настоящата версия на Пакета "Мобилност I", заявяват министрите. Те подчертават, че искането им се основава на дълбока загриженост за сектора на автомобилния транспорт, който е силно засегнат от пандемията Ковид-19 и в който работят милиони граждани на ЕС.

"Разчитаме на вашето разбиране по въпроса по време на пленарната сесия, спазването на най-добрите практики в законодателството и готовността да допринесете за конкурентоспособността на Единния пазар на ЕС, фактическото прилагане на Зелената сделка и благосъстоянието на семействата, зависими от транспортния сектор", казват в заключение министрите на 9-те държави от ЕС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК