Петър Витанов: Противниците на пакета "Мобилност“ получават инструкции от правителствата си

Смятам, че имаме шансове да променим нещо, допълни евродепутатът

13.06.2020 | 22:16 Редактор: Юлия Христова

На 8 юли в пленарната зала на ЕП е насрочено гласуването на пакета “Мобилност“. Тази седмица Транспортната комисия на ЕП гласува пакета без българските предложения. Мнозинството беше 2 към 1 в ущърб на нашите предложения, подкрепени от евродепутатите от още 8 държави.

Сега надеждата ни, по думите на евродепутата Петър Витанов, е в оценката за въздействие, която изготвя ЕК и която трябва да излезе през септември. Ако тя не е добра за нас - в Съда на ЕС.

В съда ли е единствената ни надежда, след като съотношението на силите не може да се промени. А и самото гласуване в комисията показва много голямо мнозинство.

"Два пъти повече са тези които в комисията желаят това законодателство да мине и аз, екстраполирайки тези резултати, не очаквам кой знае каква промяна“, категорично заяви евродепутатът от БСП Петър Витанов в предаването "Брюксел 1“.

"Много е трудно да убедиш своите колеги, дори тези, които не са запознати детайлно с темата "Мобилност“, защото те получават инструкции от своите правителства. Аргументите, на които стъпват колегите ни с противоположно мнение, са чисто политически. Правни аргументи те нямат, морални - също“, добави Петър Витанов.

Надежда все пак има, тъй като новият комисар по транспорта обяви преди няколко месеца, че настоява да има адекватна, истинска оценка на въздействие от приемането на текстовете, особено с връщането на камионите. Очаква се през септември да бъде готова оценката на въздействие.

"И ако се потвърдят нашите опасения и съмнения, че така приетите текстове ще доведат до масови фалити на компании на превозвачи от Източна Европа, комисарят има основание отново да предложи за промяна пакета "Мобилност“, коментира Петър Витанов. Евродепутатите ще бъдат същите, само че това показва нова философия, ново мислене от страна на комисията, нови допълнителни аргументи. "Смятам, че имаме шансове да променим нещо“, допълни евродепутатът Витанов.

Цялото интервю с Петър Витанов можете да видите в предаването "Брюксел 1“, от 13.6.2020.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК