Трима ученици с абсолютно отличие на матурите по математика и БЕЛ

Близо 57 000 седмокласници са се явили

01.07.2020 | 14:34 Редактор: Александра Иванова

Трима ученици са с максимален брой точки и по математика, и по БЕЛ на първото външно оценяване, проведено по време на пандемия. Близо 57 000 седмокласници са се явили на матурите. 

Училищата, които са с най-добър резултат по Български език, са Математическата гимназия във Варна и тази в Пловдив. А по математика - отново Математическата гимназия във Варна и Природоматематическата в Бургас. 

Значително по-добре са се представили седмокласниците по математика отколкото по БЕЛ. Причината за резултатите са по-ниските постижения на отворените въпроси.  Близо 47% имат 0 точки на 125-и въпрос.

Според Анализ на МОН дистанционното обучение е било успешно, но обучението от разстояние в малките класове може да бъде само допълващо и компенсиращо, както и не еднакво атрактивно по всички предмети. 

"Това, което можем като цяло да кажем за резултатите, е, че те са сходни като предходните години, няма значително подобряване, остават ниските резултати по математика като цяло, дори след факта, че имаме повишаване на средния резултат, остава много високият процент ниски резултати по математика", обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Въпреки това близо три пъти е нараснал броят на седмокласниците с максимален брой точки по математика. Само около 1/3 от учениците показват овладени книжовно-езикови норми. Немалко изпитват и затруднения при разпознаване на частите на речта и на частите на изречението. Близо 47% не са успели да разчетат внушенията в цитата на изучаваната Ботева творба "На прощаване", която им се падна на изпита. 

Изпитите през учебната 2022-2023 година да включват и други учебни дисциплини, предлагат от Образователното министерство.  "Ние имаме нужда да стимулираме и останалите дисциплини най-вече природните науки, но също така и обществените", подчерта Вълчев.

1/3 от задачите ще бъдат по природни науки, 2/3 по математика. От 3 до 5 юли седмокласниците ще могат да подават документите за участие в класирането за прием в гимназиите.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
НЕПОЧТЕНОСТ
преди 3 години
НАПИШЕТЕ ИМЕНАТА НА ОТЛИЧНИЦИТЕ.СРАМНО Е ЧЕ НЕ СТЕ ГИ ОБЯВАТЕ Сигнализирай за неуместен коментар