Четирима починали и 140 новозаразени при рекорден брой тестове

Направени са 4525 PCR теста, най-много са новите случаи в Смолян и София

30.06.2020 | 06:45 Редактор: Тодор Петров
Четирима починали и 140 новозаразени при рекорден брой тестове

140 нови случая на коронавирус у нас за последното денонощие при направени рекордни 4525 PCR теста. Това показват последните актуални данни на Единния информационен портал. 

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е: Благоевград - 1; Бургас - 5; Варна - 6; Враца - 1; Кърджали - 4; Кюстендил - 4; Пазарджик - 9; Плевен - 3; Пловдив - 7; Разград - 2; Сливен - 3; Смолян - 60; София област - 3; София град - 21; Търговище - 1; Хасково - 2; Шумен – 8.

4831 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас. Към момента активните случаи са 2026. Излекуваните лица са 2582. От тях 74 са регистрирани през последните 24 часа.

С доказан Ковид-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 434 пациенти. 31 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.

Националната информационна система показва, че при общо 404 медицински служители у нас е потвърдена коронавирусна инфекция. Нови 10 случая са регистрирани през изминалото денонощие, като 2 от тях са установени при лекари, 5 - при медицински сестри, 2 - при санитари и 1 - при друг медицински персонал.

223 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Четири от случаите са от последните 24 часа. Починали са мъж на 54 г. с диабет, астма и сърдечно заболяване, мъж на 72 г. със сърдечно и хронично неврологично заболяване, жена на 69 г. с диабет и сърдечно заболяване и жена на 64 г. с диабет и сърдечно заболяване.

На този фон заразените работници от смолянския завод са поне 60, като се появи информация и за нови 27 положителни случая там. Направени са 230 теста на персонала. До тестването се стигна, след като 7 от работниците потърсиха лекарска помощ и се оказаха с положителни проби. 

В завода за производство на авточасти работят общо 750 човека. Всички те ще преминат PCR тестове. Заводът не работи от петък, но от днес работата ще бъде възстановена при строги противоепидемични мерки. Ще се спре служебният транспорт, защото се смята, че именно там може да е плъзнала заразата. 

А Вагоно-ремонтният завод в град Септември остава затворен за 48 часа, след като стана ясно, че 12 работници са дали положителни проби. Към нормалното си ежедневие се връща Министерството на енергетиката, което вчера беше затворено за дезинфекция, след като бе установен служител, заразен с коронавирус. 

Очаква се днес да отвори врати детската градина в столичния квартал "Дружба", която затвори за дезинфекция, след като бяха потвърдени три положителни проби.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Хора пазете се. Вярвате, не вярвате просто спазвайте дистанция. Сигнализирай за неуместен коментар