Бивш шеф на "Пирогов" обясни как се променя броят на заразените

Пациентите трябва да бъдат тествани за Ковид-19 още на входа на болницата, каза доц. Спас Спасков

29.06.2020 | 21:39 Редактор: Александра Иванова

През изминалата седмица регистрирахме поредица от рекорди в броя на заразените с Ковид-19 у нас. Докато преди се провеждаха по около 1000 теста дневно, то сега изследванията са около 2000 всеки ден.

Бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков заяви в "Денят ON AIR", че трябва да свикнем с "явлението Ковид-19".

"Думата "зараза" е много силна, тя има за задача да плаши хората. В началото трябваше да се плашим, сега вече имаме натрупан някакъв опит. Ако се проведат около 10 000 изследвания, ще стигнем 300 заразени на ден. Тази бройка е производна - базира се на брой изследвания и на мястото, където се правят", обясни Спасков.

Бившият директор на "Пирогов" посочи, че пациентите трябва да бъдат тествани още на входа на болницата.

"Има опасност. В болниците пациентите са близо един до друг. Поради тази причина разпространението на една такава инфекция е възможно в болница. Това е необходимо заради здравето на самите пациенти", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Спасков коментира още, че е нужно да се промени стойността на клиничната пътека, за да може да покрива тест за Ковид-19.

"В момента самите пациенти си го плащат в голяма част от случаите. Но и НЗОК не може да бъде натоварена с всичко. Здравното осигуряване дава възможността да се извършва определен брой дейности, няма как цялото човечество да се стовари върху Здравната каса. Трябва да се промени стойността на клиничната пътека.  Да не е 600 лв., а повече. В нея трябва да влезе като правило извършването на тест за коронавирус", заяви той.

Здравната каса реализира икономии по време на пандемията Ковид-19, защото хората не посещавали болници и така са се генерирали излишъци, смята Спасков.

В момента се намираме в "опашката на инфекцията" или трайно състояние, обясни още той.

"В началото имахме взрив, после - спад, и сега сме в една доста продължителна опашка от заболявания", смята доц. Спасков.

Бившият директор на "Пирогов" прогнозира, че в бъдеще човешкият организъм ще развива все по-правилен биологичен отговор на Ковид-19.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Ще отмине и тази зараза, но трябва време. Сигнализирай за неуместен коментар