Д-р Кацаров: Риск за нашите мащаби има при 2 500 - 3 000 заразени на ден

Според него разпространението на заразата е извън нашия контрол

26.06.2020 | 21:43 Редактор: Ивет Арабова

166 са новите случаи на заразени с коронавирус за изминалите 24 часа при направени 2775 проби. Това е най-високият брой на заболели за денонощие у нас досега. Кога ще се умори заразата?

"Нямаме контрол върху разпространението на заразата в България. Колкото и да са случаите, това не може да ни изненада. Приема се от специалистите, че риск съществува и трябва да се прилагат мерки на затваряне на движението, когато броят на заразени надхвърли 35-40 на 100 000 души население на ден - за нашите мащаби броят е 2 500 - 3 000 заразени на ден", каза за "Денят ON AIR" председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По думите му е излишно да се създава паника, тъй като ситуацията не е нещо извънредно, с което не можем да се справим.

"Две неща са важни - дистанцията и да си миеш ръцете. "Дисциплина" не е епидемиологичен термин, а милиционерски. Дезинфекцията е проблематично доколко има отношение за такъв вид въздушно-капкови инфекции", обясни д-р Кацаров.

Той добави, че поне още година-две коронавирусът ще съпътства живота ни.

"Правен е въпросът - трябва ли да плащаме PCR тестовете, или не. За мен - не, но виждам и логиката в това да се тестват всички. Ако приемем, че тази инфекция не е толкова страшна, тоест не е необходимо да тестваме никого. Ние не знаем колко са болните в нашата страна, ние чуваме лабораторни резултати, затова не можем да направим солидни изводи", подчерта събеседникът на Ганиела Ангелова.

Той отбеляза, че несъответствието в числата трябва да бъде анализирано.

"Тестът не показва кога сте се заразили. Разпространението на заразата е извън нашия контрол. Изглежда, че вирулентността на този вирус не е толкова голяма. Заложи се на уплахата и страха, това работи, но за кратко. Ако заложиш за разума, ще постигнеш по-бавно ефекта, но той ще е траен", посочи д-р Стойчо Кацаров в ефира на Bulgaria ОN AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК