Борисов: Никога не сме казвали "Корона, чао", но не бива да се паникьосваме

Той призова за спазване на дезинфекция, дистанция и дисциплина

19.06.2020 | 13:26 Редактор: Ивет Арабова

"Коронавирусът продължава да тормози Европа в най-огромните размери, не само здравето, но и финансите, икономиката. Когато отхлабихме първи мерките, знаехме какво ще се случи", каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет. Премиерът участва днес и в заседание на Европейския съвет за Плана за възстановяване на Европа, което се провежда чрез видеоконферентна връзка.

Той подчерта, че сме подготвени технически и с медикаменти. 

"Милиарди са заделени от страна на ЕС за производство на над 400 млн. ваксини в момента, в който се появи такава", обясни Борисов.

"Разполагаме с абсолютно всички медикаменти, имаме достатъчно количество антимикробни препарати. Имаме достатъчно медикаменти за други вирусни инфекции, също дексаметазон", посочи изпълнителният директор на Александровска болница д-р Костадин Ангелов.

Борисов отново каза, че винаги са призовавали към спазване на 3-те Д: дисциплина, дезинфекция и дистанция.

"Никога не сме казвали: "Корона, чао", не сме ви подвели, че пандемията е свършила. Не трябва да се паникьосваме заради увеличението на заразените. Не бих призовал за по-строги мерки, а за по-дисциплинирани", апелира премиерът.

Той бе категоричен, че навреме са реагирали на изказването на германския премиер на Северен-Рейн Вестфалия и той е поднесъл извинения. "Удовлетворен съм от неговата бърза реакция, сега продължаваме да се борим за финансовата рамка, да има повече пари за преодоляване на кризата", коментира министър-председателят.

"Вирусът е омаломощен. Ковид-19 беше агресивен в началото, със силна вирулентност. Вирулентност е способността на вируса да предизвиква тежко заболяване. Сега тази способност е намаляла и тежестта на заболяванията, които вирусът предизвиква, има по-малка разрушителност. За да оцелее трябва да се приспособи към нас, т.е. трябва да не ни убива, за да съществува", разясни д-р Ангелов.

"От това, което виждам в колегите, рязко се разминава мнението на специалистите, на медицинския персонал в Европа. Икономиките не могат да тръгнат, милиарди се заделят. Не можем да се върнем към нормалния живот, който искаме. Рекордни са ни броят на излекуваните, много малко са ни хората в болници. Щяхме да поболеем населението, ако бяхме продължили с тези мерки", смята премиерът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК