От догодина минималната заплата ще се определя според професията

Все още не е ясно по какъв принцип ще бъде пресмятано възнаграждението

17.06.2020 | 20:17 Редактор: Ивет Арабова

Работодателите ще продължат да плащат първите три дни болнични, а при напускане ще изплащат годишния отпуск на служителя според трудовия стаж. Това са част от основните точки в подписаното споразумение между бизнес, правителство и синдикати. А от догодина ще трябва да бъде готов и механизмът за определяне на минимална работна заплата за различните сектори. 

От 2021 година сегашният модел, при който правителството определя всяка година единна минимална работна заплата, ще отпадне.

"Договаряне на минимални работни заплати по икономически дейности, като преговорите да започнат през тази година и да се приложат през 2021 година", отбеляза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"По този начин ще можем да махнем минималните осигурителни прагове", обясни социалният министър Деница Сачева. 

Все още обаче не е ясно какъв е принципът, по който ще се определя минималното възнаграждение за всеки бранш. Според Петър Макариев, управител на фирма за търговия на едро, намесата на държавата в определянето на минимална работна заплата е неправилна. 

"Пазарът в различните региони е различен. Едно е в София да работи едно кафене, друго е на морето, трето е във Видин или по-малките населени места, където няма възможности, независимо че браншово са определени тези минимални работни заплати, няма да имат възможности да ги плащат хората", смята Петър Макариев.

Изработването на точния механизъм ще отнеме най-малко година, смята експертът Иван Нейков. "Първите 1-2 години, докато се възстановяваме от кризата по-скоро ще се движим на едно ниво близко на сегашните минимални осигурителни прагове. В отраслите, където се търси повече работна сила, ще има и по-голям ръст на минималната работна заплата  Това ще бъдат вероятно преработващата индустрия, търговията", прогнозира Нейков.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК