Собствениците на фитнес зали искат среща с Борисов и помощ от държавата

Само за последните два месеца загубите, които отчитат фитнес залите, са почти 20 млн. лв.

10.06.2020 | 18:51 Редактор: Александра Иванова

Собствениците и наемателите на фитнес зали настояват за помощ от държавата и спешна среща с премиера Борисов. От бранша не стигнаха до консенсус с мерките, предложени им от социалното министерство.

За проблемите си фитнес центровете алармират от почти месец. А собствениците на спортните обекти останаха без ясен хоризонт след вчерашната среща със социалния министър Деница Сачева и спортния министър Красен Кралев. Според бранша предложените мерки, включително 60/40, не са адекватни за техния бизнес.

Само за последните два месеца загубите, които отчитат фитнес залите, са почти 20 млн. лв. Затова от бранша настояват за директна финансова подкрепа от държавата, за да се възстановят след кризата с коронавируса. Сред исканията им е и намаляването на ДДС.

"Ние бяхме депозирали намаление на ставката на ДДС при спортния министър много преди да се почне да се говори за това. И при нас това не е антикризисна мярка", посочи председателят на "Българска асоциация здраве и фитнес" Петър Ангелов. 

Заради съществения им принос към икономиката, собствениците на спортните центрове смятат, че правителството трябва да им обърне внимание. Фалитите в сектора вече са факт. А голяма част от залите успяват да си върнат едва 30% от хората. 

"Това не значи 30% приходи, повечето от хората са със закупените предварително карти и те идват да си ги използват, така да се каже. Аз предполагам, че поне една година ще ни трябва, за да стигнем до нивата на приходи от преди кризата", прогнозира Ангелов.

Засега от бранша се надяват, че все пак ще стигнат до лични преговори с премиера и ще си стиснат ръцете. В противен случаи са готови за протестни действия. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК