България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Фитнесите пред фалит след загуби за 20 млн. лв. и 60% съкратени служители

От бранша настояват за среща с Борисов, 9% ДДС и безвъзмездна държавна помощ 

26.05.2020 | 08:25 Редактор: Тодор Петров

Над 20 млн. лв. загуби и 60% съкратени служители. Такава е равносметката на Българската асоциация за здраве и фитнес за почти 3 месеца затворени врати на залите. От бранша настояват за спешна среща с премиера и апелират за безвъзмездна помощ от държавата.

"Загубите на бранша са огромни, до момента са над 20 млн. лв. Ние сме най-засегнатият сектор, ресторантите можеха да продават онлайн, да правят доставки. Настояваме да намалим ставката на ДДС-то на 9%. Това ще е от огромна полза за всички спортуващи в България. 1 лев вложен в спорт, се равнява на 20 лева по-малко, дадени за медицински нужди и лекарства. Искаме и държавата да ни даде безвъзмездна помощ", каза пред Bulgaria ON AIR Александър Малинов, който е член на УС на Асоциацията за здраве и фитнес.

Фитнес залите са отворени от около седмица, но по думите на Малинов посещенията са намалели с 80% . Той смята, че няма да могат да си върнат клиентите поне в следващите 6 месеца.

"Категорично ще има фалити, ако не се вземат мерки от държавата. Има фитнеси, които изобщо не отвориха, вече са фалирали. Искаме среща с г-н Борсов и съм сигурен, че той ще откликне, тъй като е спортен човек. Спортът е изключително важен за хората", настоя Малинов.

В ефира на "България сутрин" той обяви, че 60% от служителите във фитнесите са съкратени. В бранша работят 50 000 души.

"При нас напусна момиче от рецепцията. Пуснахме обява, за 6 часа имаше 135 CV-та", отбеляза членът на УС на Асоциацията за здраве и фитнес и добави, че очаква да си стъпят на краката едва през октомври-ноември.

Александър Малинов увери, че има много високи санитарни изисквания в залите. Вентилационни системи изкарват замърсения въздух и вкарват чист. Уредите се почистват непрекъснато с дезинфектант, клиентите си носят собствени кърпи. Температурата се измерва още на влизане.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Ссъ сигурност ще литнат цените на посещение Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Айдеее ... почна се. Държавата да даде. Сигнализирай за неуместен коментар