Няма да затварят хотели със случаи на Ковид-19, ще изолират болните в стая

Хотелиерите трябва да определят стая, в която да се настани туристът със симптоми, посочи министърът на туризма

14.05.2020 | 17:23 Редактор: Александра Иванова
Няма да затварят хотели със случаи на Ковид-19, ще изолират болните в стая

Няма да се затварят хотели, в които е установен случай на заразен с Ковид-19 турист. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с представители на туристическия бранш, кмета на града Иван Портних, областния управител Стоян Пасев и представители на контролните институции.

В такива ситуации действа алгоритъм, утвърден и с РЗИ в страната, за изолиране на болните в отделна стая. От своя страна, хотелиерите трябва да осигурят в хотела си такава стая, предаде БНР.

"Ако има установен турист съм симптоми, трябва предварително да има план за действие всяко едно място за настаняване в такава ситуация, да бъде определена стая, която да даде възможност там да се настани туристът със симптоми, незабавно следва обаждане на лекар. И това е указано и по указания на РЗИ", подчерта Ангелкова.

Министърът на туризма посочи, че местата за настаняване от висок клас имат такива стаи. Всички други, които не могат да изградят помещения за болни от Ковид-19, са длъжни да имат договор с медицински центрове и болници, така че всички норми и изисквания да се прилагат. 

"Тези мерки към момента са реципрочни и важат за всички държави", каза още тя. 

Министър Ангелкова заяви, че всички указания, оповестени от министерството, са към днешна дата и в зависимост от решенията на европейските институции и на ситуацията с епидемичната обстановка у нас, могат да бъдат променени. Тя увери, че няма да има дискриминация и всички двустранни споразумения, които се сключат в тази сфера, ще бъдат реципрочни и за нашата страна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Те и в домовете за възрастни хора така ги изолираха и накрая - всички болни. Сигнализирай за неуместен коментар