Достигнем ли сценарий с 20-40 заразени на ден, нямало да има втора вълна

Според проф. Николай Витанов добрият вариант се вижда в Гърция

13.05.2020 | 22:05 Редактор: Ивет Арабова

Установените новозаразени в коронавирус у нас през последното денонощие са 65, като 25 от тях са в болница. Общо вирусоносителите в страната станаха 2069. Да очакваме ли скоро втора вълна на Ковид-19? 

"Математическите модели показват три възможни сценария, единият от тях е свързан с такава вълна. В момента сме в сценария, в който се стабилизира ситуацията след Великден. Добрият вариант се вижда в Гърция - по 10 заразени на ден, лошия го каза министър-председателят, ние сме по средата", каза за "Денят ON AIR" проф. Николай Витанов от Института по механика на БАН.

По думите му ние се стремим към третия сценарий, което значи да имаме между 20 и 40 случая на ден.

"Благоприятният сценарий е, ако се спазват противоепидемичните мерки. Наблюдавайте кривата на т.нар. активни случаи - тя трябва да мине през един максимум. Когато максимумът дойде, текущият сценарий ще бъде дестабилизиран и ще се стабилизира благоприятният сценарий. Ако не бъдат изтървани клъстърите и няма нови, спокойно можем да стабилизираме този сценарий в посока на нов сценарий, който е "20-40" и тогава друга вълна няма да има за този сезон", коментира Витанов.

Според него благодарение на героичните усилия на медиците на първа линия, все още можем в обозримо бъдеще да прескочим неблагоприятния сценарий.

"На Великден не излязохме добре от положението, за разлика от Гърция, където имаше обаче "драконовски мерки". Ако имате много контакти, вирусът има повече пътища за разпространение и случаите се повишават", добави професорът от БАН.

Витанов допълни, че в сравнение с другите страни при нас мерките са били либерални.

"Вирусът се разпространява с дълги пасове в страната. Има математически модел без втора вълна на коронавируса. Благодарение на лекарите ние сме стабилизирали сценария "50-80", разясни професорът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Витанов посочи, че сме готови за най-лошия вариант и апелира да се стегнем, за да отидем на по-благоприятния и да се приключи с епидемията.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК