СЗО: Втората вълна от коронавирус е неизбежна

Мнозинството от населението няма имунитет срещу него, подчертаха от организацията

30.04.2020 | 15:55 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: Втората вълна от коронавирус е неизбежна

Втората вълна на пандемията от коронавируса е неизбежна, защото мнозинството от населението няма имунитет срещу него. Това заяви в интервю пред ТАСС представителят на Световната здравна организация (СЗО) в Русия Мелита Вуйнович. 

"Това е абсолютно нов вирус и само малка част от населението има имунитет към него. Така че, докато не бъде създадена специална профилактика и ваксина, не можем да кажем, че сме способни да предотвратим втора вълна", заяви тя, цитирана от "Фокус".

По нейните думи, трябва да се използва опитът от първата вълна, за да не се допусне второ рязко разпространение на инфекцията. "Очакваме здравната система и системата за санитарно-епидемиологичен надзор да могат да работят заедно, за да идентифицират малки огнища и да търсят контакти на заразени хора", продължи Вуйнович.

Тя обърна особено внимание на необходимостта от ограничаване на контактите. Според нея, ако използвате тези знания, "честотата на заболеваемост може да се поддържа на ниско ниво, докато не стане ясно как се формира серологичният слой, имунитетът".

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Дойдохме всички на мнението на Мангъров. Сигнализирай за неуместен коментар