Страхуваме се повече от икономическите последствия, отколкото от коронавируса

Това показва проучване, цитирано от политическия психолог проф. Антоанета Христова 

07.05.2020 | 21:52 Редактор: Тодор Петров

Политическият психолог проф. Антоанета Христова видя доста интересна динамика в способността на политическите лидери да се адаптират към новата ситуация, предизвикана от коронавирусната епидемия. Според нея ситуацията изисква единно говорене, което да не предизвиква допълнителен стрес у гражданите.

"В момента Щабът е доста различен от това, което е било прието преди. Борисов е реагирал по свой си начин да създаде работещи структури, които показаха, че са достатъчно ефективни", посочи проф. Христова в предаването "Денят ON AIR".

Тя е на мнение, че политическите решения са създали спокойствие. Не така обаче стоял въпросът с някои политически лидери, които са контрапункт. Проф. Христова отдава това им поведение на предстоящите избори догодина.

"В резултат получихме доста несъобразено говорене. Визирам БСП и президента Румен Радев", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Политическият психолог обяви, че проучване показва, че хората се страхуват повече от икономическите последствия, отколкото от самата зараза

"Икономическите последствия са писта, на която ще се състезават всички политически парти. Убедена съм, че не от строгостта на икономическите мерки ще зависи успехът на една или друга политическата партия, а от разбирането и експертността, с която се представят визиите пред избирателите", смята проф. Христова.

По думите ѝ БСП не показва капацитет. Всеки говорител на партията опитвал да бъде остър, но не изглеждал експертно. Все пак проф. Христова подчерта, че България се нуждае от силна лява партия.

Политическият психолог коментира и зачестилите размени на остри реплики и обвинения между президента Радев и премиера Борисов.

"Все повече министър-председателят започва да отговаря. Има рефлексия към последните изказвания на президента. Това ще продължи, докато тези двама души са на терена. Президентът не успя да се адаптира към тази ситуация и започна да губи повече", отбеляза проф. Христова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК