Средно по 7 безработни се борят за една свободна позиция в България

Бъдещето на икономиката е неясно, някои сектори ще пострадат по-сериозно от други

07.05.2020 | 19:55 Редактор: Наталия Тотева

През март, когато извънредното положение влезе в сила, безработицата в 11 области на страната надхвърли 10%. Това показват данни на Агенцията по заетостта.

При средно ниво от 6,7% средно за страната, най-високо е равнището във Видин - 14,9%. На другия полюс е София-град с 2,3% безработица. 

Средно за страната за едно свободно работно място се борят по 7 безработни. Най-много безработни - по 19, се борят за едно свободно работно място в Сливен, а най-малко, съответно по трима, в Бургас и Варна.

Според последните прогнози на икономистите, безработицата ще продължи да расте и тази година, а инвестициите ще продължават да се сливат. Корените на сегашната криза могат да се търсят преди разпространението на коронавируса, твърдят икономистите.

"От една страна започна икономическа криза в края на миналата година. Сега с Ковид-19 получаваме именно двойното наказание", каза икономистът проф. Боян Дуранкев за Bulgaria ON AIR.

И докато за тази година прогнозите са за сериозен спад, още догодина се очаква икономиката да се съвземе. 

"За догодина за възстановяване ни се дава по-висок ръст", посочи икономистът Румен Гълъбинов.

Експертите обаче казват, че всяка прогноза е именно това: предположение, което може и да не се сбъдне. 

"Много в момента се мъчат да гадаят на кафе на карти, същото прави ЕК. Тя ни дава 7% спад, 8% безработица, добави Дуранкев.

Очаква се някои сектори да пострадат по-сериозно от други. Бавното възстановяване на икономиката може да започне още през втората половина на тази година, веднага след отмяната на карантината.

Вижте още в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ами тя втората половина на тази година ще дойде след месец. Айде да започваме да вървим нагоре - дано! Сигнализирай за неуместен коментар