Лекарства за над 20 000 пациенти има в Центъра по заразни и паразитни болести

Проф. д-р Кантарджиев подчерта, че още днес е възможна дистрибуция в цялата страна

07.05.2020 | 10:15 Редактор: Ивет Арабова
Лекарства за над 20 000 пациенти има в Центъра по заразни и паразитни болести

Министър-председателят Бойко Борисов и началникът на Националния оперативен щаб посетиха Националния център по заразни и паразитни болести. Борисов бе уверен, че в най-кратки срокове е произведен български лекарствен продукт за борба с Ковид-19, като още днес започват доставките за аптеките.

"Не се вижда ясен хоризонт на приключване на тази епидемия", подчерта Мутафчийски и добави, че лекарствата и защитните облекла ни дават възможност за по-голяма самостоятелност на справяне на страната.

Директорът на "Пирогов" Асен Балтов изтъкна, че вече има машина, която може да измерва серумните нива на хидроксихлорохина, така че да няма притеснения за предозиране.

В Центъра по заразни и паразитни болници демонстрираха наличието на произведена партида от лекарства, която може да осигури лечението на 2 500 пациенти, като една опаковка е от 100 грама и стига за лечение на 10 пациенти. Стана ясно, че общо лекарствата в склада могат да осигурят лечението на над 20 000 заразени.

"Доволни сме, още днес дистрибуция е възможна в цялата страна и да се повиши самочувствието на лекарите, че има с какво да помогнат", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"Още от първите дни на епидемията по наша молба Дружеството на инфекционистите в България разработиха терапевтичните протоколи и там е дадена точната дозировка. Съвсем ясно е разписано, вече има опит", категоричен бе ген. Мутафчийски.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Тази снимка е скандална :-) Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Аз ли нещо не го видх в статията... Кой е този български медикамент, който се произвежда срещу вируса? Сигнализирай за неуместен коментар