Самолет достави от Китай втора пратка с лекарства и предпазни средства

Починалата лекарка в Сливен е страдала от астма

02.05.2020 | 12:42 Редактор: Ивет Арабова

43-годишен лекар от Сливен е първият случай на починал медик от Ковид-19 у нас. На този фон от Оперативния щаб обявиха, че прекратяват ежедневните си брифинги. Втори самолет достави от Китай лекарства и предпазни средства, купени от българското правителство след постигнатите договорености между премиера на Бойко Борисов и китайския му колега Ли Къцян. Доставката включва 156 800 предпазни маски и над 200 000 кутии медикаменти, необходими за лечението на Ковид-19.

Нова област се появи на картата със заразата. В Разград е регистриран и първи случай на заразен с коронавирус. За първи път има и случаи на починал лекар. 

"На 43 години от МБАЛ-Сливен , работещ в инфекциозното отделение - много бързо развитие на клиничната картина, интубирана в спешното отделение, но за съжаление завърши с неприятен изход. Колежката е на 43 години", обясни секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

От болницата в Сливен съобщиха, че д-р Илиана Иванова е страдала от астма. 

"Мотивите за спирането на редовните брифинги е, че българското обществото вече е добре информирано за пандемията от коронавирус, а и гласове на критика, според които Щабът привлича повече критика", коментира съветникът по "Връзки с обществеността" към МС Севдалина Арнаудова.

След разхлабването на мерките вчера с отварянето на планините и отпадането на изискването за носене на маска на открити пространства, от Щаба обмислят как и дали други мерки ще бъдат разхлабени. "Следваме тенденцията на постепенно, поетапно либерализиране на ограничителните мероприятия, като ще се анализира в следващите дни дали тези мерки дават необходимия ефект, независимо дали е в положителна или негативна посока, и същевременно последващо либерализиране или възвръщане към част от мерките. Това е моделът, който следват всички страни, това е моделът, който прилагаме и в България и както бяхте свидетели вчера - първите две мерки, които либерализирахме вчера", добави доц. Димов.

Вижте повече в репортажа на Сергей Тодоров.

Снимка: МВнР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
ИМАМ МНЕНИЕ ПО СТАТИЯТА НО ТО Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ЗАЩОТО НЯМАМЕ СИГНАЛ И НЕ МОЖЕ ДА ГЛЕДАМЕ ТЕЛЕВИЗИЯ ON AIR НА ФОНА НА ЦЯЛАТА СИТУАЦИЯ ТОЧНО СЕГА ЛИ ТРЯБВАШЕ ДА СПРЕ А СЕ РЕКЛАМИРАТ УРОЦИ ЗА ДЕЦАТА НО НЯМА СИГНАЛ Сигнализирай за неуместен коментар