Първи случай на починал лекар с Ковид-19 у нас (ВИДЕО)

Излекуваните у нас са 287, а заразените общо са 1588

02.05.2020 | 08:10 Редактор: Ивет Арабова

"1126 проби са изследвани за последното денонощие, от тях 47 са новите потвърдени случаи на заразени- 1588 е общата бройка, 1232 случая са активни. Новата област е Разград", обяви на брифинг секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

5 са новите случаи на деца между 2 и 16 г, 4 са новите случаи на заразени от медицинския персонал. 287 са общо излекуваните пациенти, като новите случаи са 11.

"Три са новите смъртни случаи на починали - в Смолян мъж на 64 г., два случая в Сливен - мъж на 65 г. и починал колега лекар на 43 г. от МБАЛ-Сливен. При нея инфекцията се е развила изключително бързо", добави доц. Димов.

"Има 3 сценария, които бяха публикувани днес. Сценарий 1 - серии от повтарящи се малки вълни, които ще проявяват и през лятото, последователно през период до 2 години. Очаквана тенденция за намаляване през 2021 година. Сценарий 2 - по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г., което е типично за сезонните респираторни заболявания и последващи една или повече вълни през 2021 г. Сценарий 3- т.нар. бавно изгаряне на причинителя, текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел. Очакванията са между 18 и 24 месеца значителна активност на Ковид-19", обясни секретарят на Националния оперативен щаб.

От днес Националният оперативен щаб спира да дава своите ежедневни брифинги. Актуалната информация ще бъде представяна като съобщения от секретаря на Щаба доц. Димо Димов.  Мотивът за това е убеждението, че хората вече са достатъчно информирани за подробностите около коронавируса.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК