Националният оперативен щаб спира да дава редовните си брифинги

Актуална информация за коронавируса у нас ще получаваме под формата на съобщения

02.05.2020 | 08:40 Редактор: Ивет Арабова

От днес Националният оперативен щаб спира да дава своите ежедневни брифинги. Актуалната информация ще бъде представяна пред медиите и обществеността като съобщения от секретаря на Щаба доц. Димо Димов. Това обяви тази сутрин началникът на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова.

Тя добави, че мотивът за спирането на редовните брифинги на Щаба са убеждението, че хората вече са достатъчно информирани за подробностите около коронавируса, а и фактът, че все по-често се чуват гласове на критика, според които брифингите нанасят повече вреда, отколкото полза.

"Въпроси от медиите към членовете на Щаба ще могат да бъдат задавани чрез ресорните пресцентрове и чрез пресслужбата на Министерския съвет", уточни Арнаудова.

"Има 3 сценария, които бяха публикувани днес. Сценарий 1 - серии от повтарящи се малки вълни, които ще проявяват и през лятото, последователно през период до 2 години. Очаквана тенденция за намаляване през 2021 година. Сценарий 2 - по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г., което е типично за сезонните респираторни заболявания и последващи една или повече вълни през 2021 г. Сценарий 3- т.нар. бавно изгаряне на причинителя, текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел. Очакванията са между 18 и 24 месеца значителна активност на Ковид-19", обясни секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Браво! Сега разясняването и интерпретацията на комюникетата на щаба стават изцяло привилегия и, внимание! - отговорност на журналистическата гилдия. Първо Честито! и след това: Дупе да ви е яко! Кото ви знам нивото на въпросите тръпна какви психози ще натворите. Сигнализирай за неуместен коментар