Масово търсене на лекарства в аптеките, експерти алармират да внимаваме

До Великден трябва да бъдат произведени 5 000 опаковки хидроксихлорохин 

08.04.2020 | 19:27 Редактор: Ивет Арабова

След като стана ясно, че лекарство срещу краста , унищожава коронавирусните клетки, хората започнаха да търсят и да изкупуват лекарства, за които се предполага, че лекуват коронавируса. Ветеринарните лекари обаче предупреждават, че това лекарство се използва във ветеринарната медицина и може да бъде опасно за хората. Засега медикаментът не се продава в аптечните мрежи. 

А иначе – започна производство на хидроксихлорохин, който подпомага лечението на коронавирус. До Великден трябва да бъдат произведени 5 000 опаковки, които засега ще бъдат предоставени само в болниците. 

"Ако някой се снабди с него и го приложи не по предназначение и не в съответните дозировки, може да се случат неприятни инциденти и да коства здравето и живота на някой човек", предупреди председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Димитър Яновски.

В момента едно от най-търсените лекарства в аптеките е азитромицин – антибиотик, който се използва за лечение на бронхопневмонии. Добре е да се знае, че единственият медикамент, за който има клинични наблюдения, че дава добри резултати в лечението на Ковид-19, е хидроксихлорохинът. Той обаче не може да бъде намерен в България. 

"Няма регистрации и не може да се продава в аптеките към този момент, когато направят, тогава ще може. По наредба 10 ще може да бъде произвеждан за болниците, когато има такива извънредни ситуации", каза Николай Костов от Асоциацията на аптеките.

Някои хора все пак са скептично настроени към появилите се публикации за медикаменти срещу Ковид-19. Световната здравна организация предупреждава, че на този етап няма официално одобрено лечение на Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК