СЗО: Използването на непроверени лекарства срещу Ковид-19 е опасно

Пандемията от заразата се ускорява

24.03.2020 | 10:58 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: Използването на непроверени лекарства срещу Ковид-19 е опасно

Пандемията от коронавирус се "ускорява", предупреждава шефът на СЗО, тъй като глобалният брой на смъртните случаи продължава да нараства бързо, съобщава "Russia Today".

Ковид-19 е далеч от затихването, предупреди ръководителят на Световната здравна организация (СЗО), призовавайки нациите да действат и докато все още е възможно да “променят траекторията” на пандемията.

Разпространението на болестта се "ускорява", заяви шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, като се позова на увеличаващите се случаи на коронавирус.

"Бяха нужни 67 дни от първия докладван случай, за да достигнем първите 100 000, 11 дни за вторите 100 000 и само 4 дни за третите 100 000 случаи", каза той.

Все още е възможно да се преодолее негативната тенденция, добави официалният представител, призовавайки държавите да действат, информира БГНЕС.

"Ние не сме безпомощни свидетели на това. Можем да променим траекторията на тази пандемия."

Световната здравна организация предупреди, че използването на непроверени лекарства за лечение на Ковид-19 без надлежни доказателства за тяхната ефективност може да бъде опасно и да увеличи лъжливите очаквания.

"Използването на непроверени лекарства без подходящите доказателства би могло да доведе до лъжлива надежда и дори да причини повече вреда, отколкото полза. Това може и да доведе до недостиг на основни лекарства, необходими за лечение на други заболявания", каза шефът на СЗО.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК