Известен скулптор дари статуя на Св. Георги на общината в Русе

Георги Радулов повтори думите на Далчев, че къща, жена и скулптура се гледат отвсякъде

06.05.2020 | 19:10 Редактор: Наталия Тотева

Русе получи необикновен подарък навръх Гергьовден. Известният скулптор Георги Радулов предостави на общината статуя на Св. Георги, покровител на крайдунавския град. Дарението ще бъде поставено в информационния център, а общината ще търси средства за направата на отливка, която да се изложи на открито.

Скулптурната композиция, която изобразява Свети Георги, убиващ змей, има интересна история. Преди повече от 40 години тя е трябвало да бъде част от чешма в центъра на Русе.

"Там, където е кръглият фонтан срещу Златните рибки да има чешма. И тогава направих проект, направих макет. И понеже това е любима моя тема, многократно съм правил релефи. По време на работа архитектурният проект претърпя промяна и идеята за чешмата отпадна", каза скулпторът Георги Радулов.

Макар авторът да не коментира причините, те са свързани с вида на скулптурата. Фигурата е без лице и гръб, при това е на светец – нещо трудно приемливо по времето на социализма.

"Нито съм отишъл да искам обяснение, нито пари съм искал. Моят професор Далчев навремето казваше, че къща, жена и скулптура се гледат отвсякъде. И по тази причина демонстрирах едно пространствено въздействие", добави той.

След като десетилетия пластиката стои в ателието му, тя е забелязана от реставратора Ясен Янков. Двамата творци я патинират като имитация на бронз.

"Подаръкът е уникален и е непотърсен, което го прави изключително скъп и неочакван за нас. И ни поставя една цел – да осигурим средства да можем да реализираме, не просто тук да стои във фоайето на общината. Празникът няма да можем да го празнуваме по типичния начин, търсим всякакви символи, с които да отбележим празника и това е един от тях", посочи кметът на Русе Пенчо Милков.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК