Лъжи и изритани полицаи по КПП-тата, 21 215 акта за неспазване на мерките

Масово нарушаване на карантината и 1232 досъдебни производства

06.05.2020 | 07:46 Редактор: Наталия Тотева

Свободно пътуване за Гергьовден. Контролно-пропускателните пунктове на входовете и изходите на областните градове в страната отпаднаха в полунощ. Това стана със заповед на министъра на здравеопазването. Проверките на декларациите на КПП-тата обаче ще продължават, заявиха от "Пътна полиция" и "Охранителна полиция".

Има граждани, които са се опитали да преминат без да спират на КПП-тата. Всички са установени и са образувани досъдебни производства. В Габрово шофьор е изритал полицай в движение и му е нанесъл средна телесна повреда.

Съставени са 21 215 акта за неспазване на въведените противоепидемични мерки, като 16 305 от тях са за неносене на маски. Друг важен аспект е контролът върху лицата, на които е наложена карантина. Това са 107 466 души, като активните са близо 20 000. Над 87 000 лица са с изтекла карантина. До 17 ч. вчера, 5 май, са образувани 1232 досъдебни производства за неспазване на карантината. Общият брой е над 1400. Това съобщиха още от "Охранителна полиция".

39 от досъдебните производства вече са приключили, голяма част са със споразумения, преобладават пробация и глоба. Отбелязваме спад на регистрираните престъпления от около 20-25%. В това число влизат домови кражби, противозаконни отнемания на МПС.

Към момента 36 служители на министерството са с положителни проби, 28 от тях вече са излекувани. Със свалянето на КПП-тата не изчезва Ковид-19, подчертаха властите.

От "Пътна полиция" посочиха, че основните нарушения са на граждани, които декларират, че пътуват по работа, но при много от случаите са регистрирани като безработни или нямат трудов договор. От 13 март от 5 май екипите на "Пътна полиция" не са спирали с проверките на контролно-пропускателните пунктове. За първия месец е отчетен спад в трафика с близо 60%. Все пак през последните 20 дни е отчетен интензивен трафик на територията на цялата страна.

Такъв се очаква и през днешния ден, както и в следващите два дни. Екипите на "Пътна полиция" в страната ще бъдат в готовност за подпомагане на движението. Контролът ще бъде насочен към водачи с рисково поведение.

Предвидени са допълнителни екипи, които ще извършват контрол над водачите на МПС за употреба на алкохол и наркотични вещества. Ще бъде засилен техническият контрол на скоростта през светлата и през тъмната част от денонощието.

Вижте повече в репортажа на Божила Симова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Пепи
преди 3 години
кой изрита полицаите? Какво е това заглавие? Нямате ли редактори... Сигнализирай за неуместен коментар