Много сериозен брой нарушения в декларациите за КПП-тата

Една трета от деклариралите, че отиват на работа, нямат трудов договор

27.04.2020 | 15:36 Редактор: Ралица Братанова
Много сериозен брой нарушения в декларациите за КПП-тата

Главната инспекция по труда (ГИТ) е установила сериозен брой на хора без трудови договори и фалшиви данни за работодатели при проверки на контролно-пропускателните пунктове, съобщиха от пресцентъра на инспекцията.

Истинността на данните, декларирани от хора, които са посочили "отиване на работа" като причина за влизане в столицата, са проверявали още в деня на декларирането им - събота, 25 април 2020 г., екипи на дирекциите "Инспекция по труда" София и София-област. 

В ранните часове на деня те са участвали, със съдействието на органите на МВР, в проверките на контролно-пропускателните пунктове, като са събрали данни от декларациите на 350 души. От тях за 100 души, декларирали, че пътуват за работа, е установена липса на действащ трудов договор. За 45 души проверката е извършена на самия пропускателен пункт и те не са допуснати да продължат пътуването. 

В рамките на деня са проверени общо 27 фирми, за които преминаващи през пунктовете, както с трудови и така и без трудови договори, са декларирали, че полагат труд. 

Установено е, че деветима са работели без действащи договори. Повечето, декларирали пътуване за работа, не са били намерени на обектите. Има декларации, в които са отбелязани неработещи или несъществуващи обекти. 

За 21 души работодателите са заявили, че нямат и никога не са имали връзка с тях. Проверките продължават.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Малиии
преди 3 години
ама някой наистина ли си прави труда да ги проверява тези кашони с бумаги? Егати... Сигнализирай за неуместен коментар