Страх сред местните заради масовата зараза в дома за възрастни в Кула

Транспортирани са пациенти до инфекциозни отделения в София

05.05.2020 | 18:26 Редактор: Наталия Тотева

Напрежение във Видинско след нарастващия брой заразени. Само за седмица починаха четирима души от Дома за стари хора в село Гара Орешец, които бяха настанени в болница. 

Междувременно има и пето огнище на заразата в Дома за възрастни хора в град Кула. 

От всички заразени в Дома за стари хора в Орешец са останали трима души, които не са хоспитализирани.

"Тримата болни, останали в дома, са добре, с нормална температура. Другите са отделени", каза медицинската сестра Виолетка Йосифова.

Местната власт в Димово настоява за нови тестове на останалия персонал в социалната институция. А от тази сутрин започна извеждането на заразените с коронавирус обитатели и персонал от дома за възрастни хора в Кула.

"16 позитивни от домуващите. Всички останали са с отрицателни проби", посочи кметът на Кула Владимир Владимиров за Bulgaria ON AIR

Заразата се разпространява след като 92-годишна жена от дома е изписана от хирургичното отделение на Видинската болница. 

"Всички с положителна проба нямат субективни оплаквания. За момента са добре, но това не се знае колко ще продължи", добави кметът Владимиров.

Първите 6 пациенти вече са транспортирани в инфекциозни отделения в София. Очаква се до утре сутрин, 6 май, специализирните линейки да се върнат за останалите. Масовата зараза в дома в Кула доведе до страх сред местните. 

Към момента е нормална ситуацията в дома във Видин, в който бяха заразени 13 души. Очакват се резултатите от тестовете на другите два общински центъра. 

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК