Заразата в дома във Видин дошла от болницата в града?

Това предполагат кметът и местната здравна инспекция

01.05.2020 | 12:52 Редактор: Ивет Арабова

В третото огнище на коронавирус във Видин – център за настаняване от семеен тип – започна епидемиологичното проучване как е пренесена заразата. Според кмета на града д-р Цветан Ценков и местната здравна инспекция – заразяването в дома е станало от болницата. 

В дома живеят 14 души от 10 до 36-годишна възраст, 8 от тях са дали положителни проби, сред тях и дете на 13 години. "Засега се чувстваме добре с потребителите, с нас. Няма температури", сподели детегледачката Емилия Найденова.

От 15 души персонал в дома 5 са заразени с коронавирус. "Разделени са. Тези деца, които са положителни са отделно от отрицателните", обясни зам.-кметът на Видин Борислава Борисова.

Най-вероятно заразата в социалната институция е влязла от вън с персонала. "Твърде е възможно и през болницата или ако някой от тях е отишъл там да се лекува", коментира кметът на Видин д-р Цветан Ценков в ефира на "България сутрин.

"Това предстои да установим с епидемиологичното проучване, което започва от днес и по всяка вероятност има връзка с областната болница", смята директорът на РЗИ-Видин д-р Венцислав Владински.

Засега здравните власти следят с особено внимание състоянието на едно от децата в дома, което има увреждане на белия дроб. "Има затруднение при дишането, но то е на антибиотик още преди това", обясни д-р Владински.

Управителката на дома, която е също е с положителна проба, ръководи още два центъра от семеен тип. "Ще бъдат изследвани и другите два центъра, тъй като има и персонал от този център, който е бил контактен с хората от другите два центъра", поясни шефът на РЗИ-Видин.

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК