България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Видин: Бившите окръжни болници са гръбнакът на националната сигурност

По думите на д-р Ценков децата от дома във Видин са позитивни, но без клинични изяви

01.05.2020 | 10:04 Редактор: Ивет Арабова

Ново огнище на коронавирус бе регистрирано в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания във Видин. 12 са заразени с коронавирус, от които 8 младежи и 4-ма души от персонала. Каква е ситуацията там?

"От вчера доста се дискутира тази тема, най-вероятно заразата е дошла от персонала. Всички заразени са изолирани. Възможно е и през болницата да е дошла заразата, ако някой от тях е ходил там. Децата са позитивни, но без особени клинични изяви. Ако има нужда, ще бъдат хоспитализирани", каза за "България сутрин кметът на Видин д-р Цветан Ценков.

38 медици от болницата във Видин дадоха положителни проби за коронавирус, което може да доведе до дефицит на персонал в лечебното заведение. Здравният министър отправил апел към всички Регионални здравни инспекции в страната да изпратят медици за Видин, търсят се и доброволци.

"Мой приятел от Пета градска се обади вчера, че е готов да дойде. Сега е моментът в тази криза да се направи сериозна политическа оценка на състоянието на българското здравеопазване. Средната възраст на лекари и сестри във видинската болница е 60 г. Тези 30 бивши окръжни болници са гръбнак не на българското здравеопазване, а на националната сигурност.", добави д-р Ценков.

По думите му в България има важни неща за националната сигурност - отбраната и здравеопазването и сега ескалирали проблеми, които са трупани с години.

"Мобилизирали сме всички здравни служители, 17 екипа изнесоха на гърба си целия трафик, който мина през границата на Видин. През Видин мина цяла Европа, не през Калотина", отбеляза кметът на Видин в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Много болни има във Видин и то медицински персонал. Наистина е нужна помощ и то от всякакъв вид. Сигнализирай за неуместен коментар