БАИ: Криза понякога означава и нови възможности

Замразена е очакваната голяма инвестиция от Китай, каза изпълнителният директор на Агенцията по инвестициите Стамен Янев

30.04.2020 | 21:50 Редактор: Юлия Христова

Стопанската конюнктура във всички наблюдавани сектори в България се влошава. Общият показател на бизнес климата спада с 41.7 пункта спрямо нивото си от предходния месец, което е с 37 пункта под дългосрочната средна стойност за последните 10 г. и с 4.4 пункта над дългосрочния минимум, отбелязан през февруари 1997 година, съобщава НСИ.

Пандемията е сериозна нетрадиционна ситуация, каза за "Денят ON AIR" изпълнителният директор на Агенцията по инвестициите (БАИ) Стамен Янев

"Криза понякога означава и нови възможности, една голяма част от инвеститорите ще се възползват от мярката 60/40 и дори имат очаквания, че ще им бъде съдействано за документацията. Помагаме с разглеждане на документи, насочваме ги как да преодолеят административни пречки", коментира той за Bulgaria ON AIR. 

Кризата - по думите му - показа, че не можем да разчитаме на една точка на доставка. България е малко, но гъвкава икономика. Ние исторически, часове, културно сме свързани със Западния свят. 

"Замразена е очакваната голяма инвестиция от Китай, тъй като идва цял екип - имаме списък с държави, чиито граждани не могат да влизат у нас или трябва да бъдат карантинирани. Важно е какво може да се свърши дистанционно, за да се стартира след сегашните мерки всичко много бързо", обясни събеседникът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Фишеци. Хората бедстват. Сигнализирай за неуместен коментар