Ананиев: Парламентът е дарил близо 1,4 млн. лв. за борбата с коронавируса

По сметката на здравното министерство са постъпили 4,292 млн. лева

30.04.2020 | 09:15 Редактор: Тодор Петров
Ананиев: Парламентът е дарил близо 1,4 млн. лв. за борбата с коронавируса

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че в откритата специална дарителска сметка на министерството към 29 април са постъпили 4,292 млн. лева, от които 1,326 млн. са с изрична воля на дарителя и са предприети действия за получаване на тези средства за дарените институции. Без воля на дарителя са 2,966 млн. лева - средствата ще бъдат използвани за защитни облекла, защитни очила и закупуване на лекарства, апаратура и тестове.

С решение на Народното събрание по бюджетната сметка на Министерството на здравеопазването от възнагражденията на депутатите, на Министерския съвет и политическите кабинети са постъпили 1,523 млн. лева. Сумата само от Народното събрание е 1,392 млн. лева.

Здравното министерство е получило и дарения в натура, стана ясно още от думите на Кирил Ананиев на брифинга на Оперативния щаб. Дарение от Китай, договорено между премиерите на двете страни - защитни маски общо 70 000, защитни облекла за еднократна употреба 10 000 броя, тестове за Ковид-19 - 417 комплекта (10 000 броя), защитни очила 10 000 броя, защитни ръкавици и калцуни - също по 10 000 броя. 

От други физически и юридически лица са получени също десетки хиляди предпазни шлемове, лекарства, маски, дезинфектанти, предпазни костюми, респиратори, горива. От Агенция "Митници" са предоставени и конфискувани стоки, обяви още министър Ананиев.

"По DMS сметката на номер 17 777 до 20 снощи снощи са постъпили 385 хил. лева дарения. С тях на този етап са закупени по един респиратор за болниците в Монтана, Шумен и Силистра", съобщи здравният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Брей, виж ти, неочаквано. Сигнализирай за неуместен коментар