Скандална ситуация с дезинфектантите, огромна употреба на защитни облекла

Има доста големи неточности, обяви доц. д-р Ангел Кунчев 

30.04.2020 | 08:58 Редактор: Тодор Петров
Скандална ситуация с дезинфектантите, огромна употреба на защитни облекла

Проверка на "Активни потребители" установи, че само 3 от общо 21 дезинфектанта на пазара у нас са с необходимото съдържание на спирт. Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев резултатите от изследването са пресилени.

"Подписахме над 100 писма до производители на козметични продукти, които имат претенциите за дезинфектанти. Дадохме им срок от два дни да ги изтеглят от мрежата или да променят надписите на етикета - всичко това е направено. Това, което те извадиха като съдържание на спирт и ефективност, има доста големи неточности", заяви доц. д-р Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Запитан за недостига на предпазни медицински облекла в някои болници у нас, той посочи, че в страната е започната работа с няколко хиляди облекла, взети назаем от Агенцията по храните. 

"След това дойде голямото дарение от Турция. Към вчерашна дата имам какво е дал логистичният център. През РЗИ защитни маски висок клас - 53 хил. броя, маски за обща употреба - 1096 млн. броя, облекла за еднократна употреба за специализиран персонал - 87 900 броя, облекла за многократна употреба за специализиран персонал  - 7000", обясни доц. д-р Кунчев.

Огромни са цифрите, но само Спешна помощ в София за едно денонощие употребява между 100 и 150 костюма. Разходът е много голям и непрекъснато правим всичко възможно да задоволяваме тези нужди, подчерта той.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Минаващ
преди 3 години
Обичайно е 70 градуса, а не 75. Най-добрия за дезинфекция. Има и 90 градусов спирт, но той е по-скоро за почистване. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
Цвети
преди 3 години
Да не говорим на какви цени са пуснати повечето дезинфектанти Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Още в началото на пандемията многократно обясняваха по медиите, че спирта/дезинфектанта трябва да има поне 75 процента алкохол. Не виждам какъв е проблема. Поглеждате колко е процента на етикета и не купувате като не е достатъчно. Сигнализирай за неуместен коментар