Борисов: Отпускаме 22 млн. лв. за производство на още БЦЖ ваксини

Задачата е възложена на държавна фирма, финансирането ще се случи в най-кратък срок

29.04.2020 | 13:25 Редактор: Александра Иванова
Борисов: Отпускаме 22 млн. лв. за производство на още БЦЖ ваксини

Държавата ще отпусне 22 милиона лева на държавна фирма за нова производствена линия на БЦЖ ваксина. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Националния център по заразни и паразитни болести.

Друг основен проект, който ще разработи фирмата, е разширяване на производството на човешки кръвни продукти, както и възстановяване на производството на хиперимунна животинска плазма от коне.

Министър-председателят разговаря с управителя на държавната фирма "Бул Био" д-р Румен Кофинов. От дружеството съобщиха, че са в стабилно финансово състояние, но се нуждаят от средства по тези три проекта, единият от които реално е изработването на достатъчен брой БЦЖ ваксини. По думите на премиера финансирането ще се случи в най-кратък срок.

Бойко Борисов съобщи още, че председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард му е споделила, че се чувства спокойна, защото има българска БЦЖ ваксина. И подчерта, че тя е повдигнала темата.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Силва
преди 3 години
Е тя не беше ли задължителна? Сигнализирай за неуместен коментар