Търговски центрове пред дилема: Само МОЛ-овете ли трябва да са затворени?

Министърът на здравеопазването заяви, че няма да има промяна в заповедта

29.04.2020 | 19:57 Редактор: Юлия Христова

Малки търговски центрове пред дилема - могат ли да отворят по време на извънредното положение? В заповедта за преустановяване на посещенията са споменати само големи търговски центрове тип МОЛ-ове. 

Търговски център РУМ "Младост" 2 не работи от началото на извънредното положение. След заповедта на здравния министър за преустановяване на посещенията на големи търговски центрове служителите на базара затварят по собствено желание, въпреки че имат съображения.

Центърът е на два етажа като търговската част е само на първия, а магазините са около 40. 

От търговския център се обръщат и към министерството на здравеопазването, и към РЗИ с въпрос: могат ли да отворят магазините си при спазване на противоепидемичните мерки. 

След запитване на Bulgaria ON AIR могат ли малките търговски центрове да работят, при положение, че липсват в заповедта, от РЗИ отговориха, че тълкуването на заповедта трябва да дойде от Здравното министерство. А министърът на здравеопазването заяви, че няма да има промяна в заповедта. 

Оказва се, че малките търговски центрове нямат легална дефиниция. 

Според експерти съгласно заповедта търговските центрове, които нямат думата МОЛ в наименованието си, би следвало да могат да продължат да извършват своята дейност при спазване на хигиенните изисквания. Докато обаче заповедта се тълкува, някои центрове вече са пред фалит. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК