Цветарите нямат клиенти и доходи, очакват масови фалити

Те ще бъдат принудени да изхвърлят цялата си стока

15.04.2020 | 14:05 Редактор: Александра Иванова

Засегнати от забраната за работа на пазарите се оказаха и цветарите. Много от тях ще останат без доходи, а притесненията им са, че трудно ще възстановят бизнеса си след това.

Точно на Цветница, когато имат много клиенти, полицаи затвориха магазините за цветя в Плевен. Причината - заповедта на здравния министър. Цветарите са притеснени, че сега отново ще бъдат принудени да затворят. Една от потърпевшите е Наталия Петрова, която продава цветя от 15 години.

"Това е семеен бизнес, двамата с мъжа ми работим, друг доход нямаме. Ако трябва да си останем вкъщи, аз като едноличен търговец не мога да отида на борсата да получавам обезщетение", разказа тя.

И сподели, че клиентите им за деня се броят на пръсти и рядко има струпване на хора. 

Освен крайните продавачи на цветя, потърпевши са и производителите, които имат вече засети цветя. Един от тях е Иванка Цанева.

"Не можем да забраним на цветята да цъфтят. В момента им излиза продукцията, трябва да се реализира",  посочи производителят.

Иванка смята, че са подложени на дискриминация. 

"Искаме да призовем София и министрите да не гледат само София град. В малките градове няма такова текучество на хора. Много са цветарите. Доставчици, хора, които доставят консумативите - всичко това са хора, които ще си загубят работата. Обричат ни на фалит", апелира тя.

Цветарите искат само едно - да бъдат оставени да работят, като спазват хигиенни изисквания. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК