България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще доведе ли до фалити затварянето на театри и кина у нас?

Коментар на Венцислав Мицов и Искра Ангелова в "България сутрин"

11.03.2020 | 09:53 Редактор: Искра Ангелова

Заради новината, че вече има коронавирус и у нас, в цялата страна беше забранено провеждането на културни мероприятия, а спортните се ограничиха. 

Забраната за посещения на театри и кина трябваше да важи само в засегнатите региони, но по настояване на министъра на културата Боил Банов ограничителните мерки се разшириха, което взриви актьорската и киногилдия. 

Aсоциацията на киносалоните в България поиска оставката на Банов, а музикантът Венци Мицов взриви социалните мрежи с 4 въпроса, отправени към Министерството на културата.

"Най-страшното нещо, което може да направим сега, е да се отдадем на този първичен порив, не трябва да се плашим. Не претендирам, че разбирам от здравеопазване, не разбирам от вирусология, но според мен твърде лесно и твърде бързо беше похарчено цялото културно пространство, без да се мисли за стратегия", каза Мицов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че културни институти, особено тези, които са държавни и са на делегиран бюджет, се финансират по особено методология.

"Тя включва на продаден билет - ако 1 единица ти е това, което ти получаваш, държавата ти дава още няколко единици. Да, ама тези културни институти спират да продават билет, тоест спират да имат приходи", каза още той.

Единият въпрос, който Мицов задава, е дали има изработена методика, по която се действа в подобни случаи.

"Второто, което ми беше много важно да разбера, е има ли форсмажорно обстоятелство, защото в България има епидемия, но тя е от грип "Б". За какво са отменени всички тези спектакли и концерти? Заради грип "Б" или заради коронавирус?", попита той.

Последният въпрос, който Венци Мицов задава, е комуникирало ли е Министерството на културата с всички директори на културни институти.

Отговори на тези въпроси все още не е получил. Но всички министерства трябва да имат изработена стратегия в такива случаи какво да правят, според него.

"Не мога да изчисля загубите, но следя информационния поток не само в България, но и в други държави. В момента Италия, която ние считаме за най-културната страна в света, е затворила всичките си културни институти. Тя е пред колапс, здравната им система е колабирала", каза актрисата Искра Ангелова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че хората трябва да се информират от достоверни източници за ситуацията.

"Facebook изглежда като медия, но не е. Много е опасно, когато имаме епидемия, ние да се информираме от мнението на една жена, която е разпространила във Facebook", добави тя.

По думите ѝ да се затворят всички културни институти е стряскащо, но правителството е постъпило правилно в този случай.

"Радвам се, че най-накрая държавата реагира адекватно", каза още тя.

При всеки такъв случай културата изпада извън борда, отбеляза Мицов. 

"Министерството на културата е негодно да управлява културата. Боил Банов каза, че сега театрите трябва да наваксват, след като това нещо свърши, но новоприетата методика има таван на субсидиите, който е 1000 билета. Тоест тези театри не могат да наваксат. На над 1000 билета няма субсидия", посочи още той.

Министерството на културата трябва да отмени тази нова методика и да върне старата, убеден е музикантът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК