Валежи и високи температури - ето какво време ни очаква през май

Ще има краткотрайни интензивни валежи и градушки

29.04.2020 | 14:27 Редактор: Тодор Петров
Валежи и високи температури - ето какво време ни очаква през май

Май месец ще бъде с валежи и температури около обичайната норма. Между 28° и 33° ще бъдат най-високите температури. Очаква се средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19°, по Черноморието и във високите полета - 15-16°, в планините - от 2-5° по високите части над 2000 метра и до 12-14° в по-ниските.

Най-ниските температури през месеца ще са между 3° и 8°. В по-голямата част от страната месечната сума на валежите ще бъде около нормата, сочи прогнозата за времето на НИМХ, цитирана от "Фокус".

През първите дни от месеца температурите относително ще се понижат. Облачността ще е по-често значителна, около и след обяд купеста и купесто-дъждовна. На много места в страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

В средата на първото десетдневие се очаква подобрение на времето и затопляне. Ще бъде предимно слънчево, купеста облачност ще се развива над планинските райони, но само на отделни места ще превали и прегърми. В края на първото и началото на второто десетдневие отново на много места ще има валежи и гръмотевични бури.

През повечето дни от второто десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над планинските райони с развитие на купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми.

През третото десетдневие температурите ще се понижат и през повечето дни ще бъдат по-ниски от обичайните. Въздушната маса над страната ще е неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК