България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Рачев: Няма как радиационни частици да достигнат до България

Времето през лятото ще е сходно на миналогодишното, каза климатологът

22.04.2020 | 08:38 Редактор: Юлия Христова

Експертите от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН, на базата на съществуващата мониторингова система на института, потвърждават, че няма повишаване на радиоактивния фон в страната в последните седмици, няма риск за населението на България и не се налага предприемане на радиационно-защитни мерки. На извънредна пресконференция същото беше съобщено от ръководителя са пожарната комисар Никола Николов, директора на НИМХ Христомир Брънзов и ръководителя на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"Това е може би пети или шести случай, когато се коментира пожар около Чернобил и пренос на въздух, касаещ замърсяване. Не е възможно радиационно замърсяване. Отделените частици, които падат долу на земята, са тежки и преминават няколкостотин километра евентуално, няма как физически да стигнат до България. Радиационният фон е в рамките на нормалното", каза за "България сутрин" климатологът проф. Георги Рачев.

 

Според прогнозата му април ще го изпратим с нормални температури. 

"Май ще го посрещнем с нормални температури - 14-18 градуса, валежите през май ще са доста", каза още проф. Рачев за Bulgaria ON AIR.  

По-хладният период, който наблюдаваме от два месеца, ще продължи и през май. По Гергьовден трябва да вали, но това ще са летен тип валежи. От 1 до 6 май се очакват температури от 18 докъм 23 градуса. 

"Времето през лятото ще е сходно на миналогодишното - втората половина на юли и август ще са с градус по-високи от нормалното. Както обикновено на всеки 2 от 3 лета, в София ще е хладно, а на морето - слънчево", подчерта проф. Рачев.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бобо
преди 4 години
Винаги има как, то да не се случва! Сигнализирай за неуместен коментар