Няма промени  в естествения радиационен фон над България (+ВИДЕО)

Няма никаква опасност към момента, посочи главен комисар Николай Николов

20.04.2020 | 23:13 Редактор: Юлия Христова

Няма радиационна заплаха за България след пожара край Чернобил. Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерски съвет. В него участваха ген. Венцислав Мутафчийски, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", главен комисар Николай Николов и проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ. 

Причината за извънредния брифинг бяха слухове за евентуална опасност, надвиснала над България след пожара, който горя в близост до Чернобилската атомна централа.

"Знаем какво става около пожара, който възникна в близост до АЕЦ в Чернобил този месец. Не за първи път има подобни слухове. Във връзка сме с нашите колеги в Украйна, Молдова", каза гл. ком. Николай Николов.

По думите му пожарът там вече е овладян, той е възникнал на 4 април, като е успял да обхване няколкостотин декара гори. Брифингът беше свикан по повод появили се публикации в социалните мрежи за евентуална опасност за България, след като пламъците достигнаха територия, намираща се близо до централата. 

"Стойностите са в нормите, постовете за наблюдение на радиационната обстановка са разположени в цялата страна - общо 29 станции. Получих десетки запитвания - миналата година също имаше подобен разговор, няма никаква опасност към момента", допълни той. 

"Няма промени  в естествения радиационен фон", категоричен бе директорът на НИМХ при БАН проф. Христомир Брънзов. 

"В социалните мрежи се появиха информации, че пожарът в Чернобил би заплашил здравословното състояние на българите. Такава опасност няма, няма изменение на радиационния фон. Такъв допълнителен стрес не е необходим", посочи генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Стоян
преди 4 години
Не вярваме на нищо.. СТрах ни е.. ама нямаме избор.. Сигнализирай за неуместен коментар