Ангелкова: Планираме на 1 юли да стартира летният сезон (+ВИДЕО)

Европейските министри на туризма искат по-гъвкави режими по отношение на туристическите визи за трети страни

28.04.2020 | 09:24 Редактор: Искра Ангелова

Министърът на туризма Николина Ангелкова даде брифинг във връзка с проведената видеоконференция на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС. Тя подчерта изключително тежката и безпрецедентна криза, в която се намира туристическият сектор. Не само в България, но и в целия свят.

"За мен всеки един работещ в този сектор е важен и всеки един допринася за подобряване качеството на българския туристически продукт. България не е само море и планини, България не е само малки или големи хотели, или ресторантчета, България е всичко. Надявам се, че тази криза и тази безпрецедентно тежка ситуация ще ни направи по-силни, независимо от напрежението. Смятам, че сега е моментът да помогнем и изберем България това лято за своята почивка", категорична е министър Ангелкова.

Тя заяви, че се планира от 15 юни да започне подготовката, а от 1 юли да стартира активен летен сезон.

"Това, което е изключително важно в момента, особено за нас за държава, в която туризмът формира почти 12% от БВП и осигурява 11% от заетите в сектора, че изключителен голям брой предприятия са ангажирани с този толкова важен за страната сектор. Моите предложения бяха подкрепени от колегите от Гърция, Италия, Испания, Франция, Полша, Кипър и Румъния. Искам да им благодаря, защото има огромна енергия и обединение за това да покажем, че туризмът заслужава важно място в политиките и икономиката в Европа", каза още тя в Министерския съвет.

С единни общоевропейски правила хаосът ще бъде по-малък, според нея.

Ангелкова заяви, че на първо място са предложили да се създаде компенсационен фонд при пътувания, който да може да подпомогне осигуряването на ликвидност на туроператорите от една страна. 

"От друга страна, да гарантира защитата на потребителите. Изключително важно е създаването на един такъв инструмент, за да може да се избегне този затворен кръг, който би се очертал за невъзможност да се възстановяват средства между доставчиците и потребителите, което би довело до масови фалити и масови последици за всеки един от тези участници във веригата. На второ място, знаете, че се огласи от ЕК, създаването на т. нар. "възстановителен план" след започване на бавната възстановяване от кризата със заразата с коронавирус. Всеки един от нас - министрите на туризма на ЕС, настоя туризмът да има своето видимо и ключово място в този възстановителен план, като се обединихме, че 20% от средствата, които са обявени от ЕК за него, да бъдат целево насочени към него", подчерта министър Ангелкова.

Тя изрично е поискала да има ясни правила и критерии за разпределяне на тези средства към държавите членки, които да бъдат на принципа на солидарността и достъп на всяко от едно предприятията, ангажирани в сектора до тези средства. 

"Също така да има отделна бюджетна линия както по линия на финансовите инструменти, така и грантови схеми по линия на оперативните програми на следващия програмен период, които да бъдат насочени към сектор "Туризъм". Преди тази криза, бизнесът нямаше право да ползва грантови схеми", коментира още тя.

Министрите са поискали и да има единни правила за поетапното отваряне на границите на Европейския съюз. 

"Също така да има единен протокол, правила и препоръки за единен здравен стандарти както по отношение на местата за хранене и настаняване на всички ангажирани в сектора, така и по отношение на правилата, които туристите трябва да спазват", заяви Николина Ангелкова.

Другото предложение, което са направили министрите на туризма, е да има по-гъвкави режими по отношение на туристическите визи за трети страни, когато се възобновят пътуванията.

"Това, което сме предложили като мерки, е свързано с ваучерите за туризъм по отношение на българите и стимулиране на вътрешния пазар. Разработили сме и кризисна програма, която ще качим на нашия сайт. Отново призовавам да се избере България и българското Черноморие", апелира министър Ангелкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК