Каква е истината за заразата в столичната болница "Св. Иван Рилски"

Коментар на неврохирурга доц. Васил Каракостов

24.04.2020 | 21:58 Редактор: Юлия Христова

13 медици от "Свети Иван Рилски" са с доказан Ковид-19. Каква е причината? 

Около 15% от заразените са лекарски екипи, това е неизбежно, никой лекар в света не може да бъде обвинен. В случая с болница "Св. Иван Рилски" става дума за пациент, постъпил за редовно лечение. В хода на изследването, по време на приемането той приема медикаменти и се установява, че е с Ковид-19. Това каза за "Денят ON AIR" неврохирургът в болница "Св. Иван Рилски" доц. Васил Каракостов.

Той твърди, че на пациента са направени два бързи теста. Позитивният PCR тест налoжил той да бъде изолиран. 

"Ползват се тестове каквито и в САЩ. Тестовете все повече и по-масово се употребяват. Отделението ще бъде отворено в понеделник", допълни лекарят за Bulgaria ON AIR. 

През клиниката по онкохематология месечно преминават по 1000-1300 пациенти. 

"Не виждам да има немарливо отношение. Една болница може да бъде изолирана, ако бъде затворена. Никъде на челото на пациентите на пише Ковид-19, тези болни трябва да бъдат лекувани. Смятам, че за нашата болница е изключено да бъде поставена под карантина. Болестта е агресивна", допълни неврохирургът. 

Гледайте целия разговор във видеото

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК